Σχολή πιάνου

Το πιάνο είναι σήμερα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα στον κόσμο, παρότι - ως πληκτροφόρο - αποτελεί σχετικά νέα εφεύρεση στο μουσικό κόσμο, αφού οι πρόδρομοί του εμφανίστηκαν το Μεσαίωνα (σε σύγκριση με τα διάφορα παραδοσιακά έγχορδα, πνευστά και κρουστά, οι πρόδρομοι των οποίων είχαν εμφανιστεί ήδη από την Αρχαιότητα).

Γενικές πληροφορίες για τα μαθήματα πιάνου:

Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216)

Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης ή εξ αποστάσεως (e-learning)

Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 4 έως και άνω των 60 ετών

Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα πιάνου είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής)

Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα πιάνου για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα. Τα 40 λεπτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο εικοσάλεπτα (δηλαδή αν επιθυμεί ο σπουδαστής, μπορεί να έρχεται στο Ωδείο δύο φορές την εβδομάδα από 20 λεπτά της ώρας)

Κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα)

Οικονομικές πληροφορίες για τα μαθήματα πιάνου:

Εγγραφή: 35 €
Δίδακτρα (για το Α έτος σπουδών): Μόνο 50 € τον μήνα

Με την εγγραφή σας λαμβάνετε εντελώς δωρεάν

Με την εγγραφή σας, σας κάνουμε ΔΩΡΟ ένα σακίδιο πλάτης με θήκη για laptop, στυλό, μολύβια και μπλοκ 50 φύλλων με πεντάγραμμα!

Παρουσίαση μαθήματος:

Το πιάνο είναι σήμερα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα στον κόσμο, παρότι – ως πληκτροφόρο – αποτελεί σχετικά νέα εφεύρεση στο μουσικό κόσμο, αφού οι πρόδρομοί του εμφανίστηκαν το Μεσαίωνα (σε σύγκριση με τα διάφορα παραδοσιακά έγχορδα, πνευστά και κρουστά, οι πρόδρομοι των οποίων είχαν εμφανιστεί ήδη από την Αρχαιότητα). Η ταχεία καθιέρωση του πιάνου και η επικράτησή του στο φιλόμουσο κοινό, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ποικιλία των μουσικών ειδών που μπορεί να αποδώσει (μουσική κλασική, παραδοσιακή, λαϊκή, σύγχρονη, τζαζ αλλά και στη συνοδεία (ακκομπανιαμέντο) κλπ), στη μεγάλη έκταση των ήχων που μπορεί να παραγάγει, αλλά και στη δυνατότητά του να παρέχει στον ερμηνευτή απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης, λόγω της εύκολης εναλλαγής στην ένταση του ήχου. Υπάρχουν πιάνα με ουρά και όρθια.

Το κυριότερο πλεονέκτημα του πιάνου είναι η πολυφωνία, δηλαδή η ιδιότητά του να παράγει ταυτόχρονα πολλούς ήχους. Με τον τρόπο αυτό, παρέχει τη δυνατότητα της εκτέλεσης σύνθετων έργων με πολύ πλούσιο μουσικό αποτέλεσμα.

Τα μαθήματα πιάνου, είναι για τον σπουδαστή μία μαγευτική εμπειρία με συνεχείς εκπλήξεις, μια και το ρεπερτόριο που διδάσκεται είναι ίσως το πλουσιότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην μουσική εκπαίδευση. Έργα για πιάνο έχουν γράψει μουσουργοί όπως οι Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin αλλά και Έλληνες συνθέτες όπως οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σπανουδάκης, Πλέσσας και τόσοι άλλοι. Οι σπουδαστές μέσα από τα μαθήματα πιάνου γνωρίζουν συναισθήματα που νιώθουν για πρώτη φορά όποια και αν είναι η ηλικία τους!!…

Σήμερα το κόστος αγοράς ενός πιάνου είναι αρκετά χαμηλό και έτσι τα μαθήματα πιάνου δεν είναι – όπως παλαιότερα – «ένα άπιαστο όνειρο». Εξάλλου για τους σπουδαστές που ξεκινούν τώρα τα μαθήματα πιάνου, υπάρχει η πολύ οικονομική λύση του ηλεκτρικού πιάνου ή ακόμα και του αρμονίου. Στα μαθήματα πιάνου μπορούν να γραφτούν και σπουδαστές άνω των 40, 50 ή 60 ετών που μέχρι τώρα δεν αποφάσιζαν να ξεκινήσουν. Τα μαθήματα κλασικού πιάνου είναι ατομικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση και αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητή και καθηγητή. Στη διάρκεια των μαθημάτων ο σπουδαστής διδάσκεται την πιανιστική τεχνική και δεξιότητα και μαθαίνει να ερμηνεύει έργα μεγάλων κλασικών, ρομαντικών, αλλά και μοντέρνων δημιουργών, τα οποία έχουν γραφτεί για πιάνο.

Η εκμάθηση αυτή, πέρα από την ευχαρίστηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσφέρει ταυτόχρονα και σημαντική πνευματική εξάσκηση, βοηθώντας τον σπουδαστή να εκπαιδεύει και να βελτιώνει τη σκέψη, τη συγκέντρωση, αλλά και τη μνήμη του. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται σταδιακά ο πλήρης διαχωρισμός της κίνησης του κάθε χεριού, αλλά και του κάθε δαχτύλου ξεχωριστά και βελτιώνεται η ικανότητα αποκωδικοποίησης σύνθετων κειμένων (όπως είναι κατ’ εξοχήν οι παρτιτούρες για πιάνο, οι οποίες απαιτούν οριζόντια και κάθετη ανάγνωση ταυτόχρονα).

Συχνές ερωτήσεις:

Η απάντηση εξαρτάται κυρίως από το προφίλ του σπουδαστή. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα εκμάθησης της πιανιστικής τεχνικής, μεταξύ των οποίων ο διαθέσιμος χρόνος για μελέτη και εξάσκηση κλπ. Κατά μέσο όρο, ένας σπουδαστής ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εκτελέσει τα πρώτα του μουσικά κομμάτια, ήδη από τον πρώτο μήνα των σπουδών του. Στην πορεία των μαθημάτων, ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τον τρόπο παιξίματος, αυξάνεται σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας και η ποικιλία των έργων που μπορεί πλέον να ερμηνεύσει.

Από τα τέσσερα κιόλας έτη της ηλικίας ενός παιδιού, μπορούν να ξεκινήσουν οι σπουδές πιάνου, αφού τότε έχουν πλέον εξελιχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι απαραίτητες νοητικές λειτουργίες για την εκμάθησή του. Στις μικρές αυτές ηλικίες, τα μαθήματα διεξάγονται με τη βοήθεια ειδικών παιδαγωγικών μεθόδων, που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την απαραίτητη πιανιστική τεχνική και να εξοικειωθούν με τον τρόπο παιξίματος του πιάνου.

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα στο πιάνο. Η πρόοδος δεν καθορίζεται από την ηλικία αλλά από ένα πλήθος άλλους παράγοντες όπως είναι η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης, η προσοχή στο μάθημα του πιάνου, η συχνή και συστηματική, με μέθοδο μελέτη και βέβαια η υπομονή. Στοιχεία δηλαδή που δεν εξαρτώνται κατά βάση από την ηλικία, αλλά από τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου που όλοι μπορούν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους, ώστε να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν. Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, ένας ενήλικος, ο οποίος επιλέγει συνειδητά να ασχοληθεί με την εκμάθηση του συγκεκριμένου μουσικού οργάνου, το οποίο έχει επιλέξει και ξεχωρίσει μεταξύ άλλων, επιδεικνύει μεγαλύτερη διάθεση για μελέτη και εξελίσσεται ως ερμηνευτής με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, δεν είναι απαραίτητο να έχει δικό του πιάνο από την αρχή των μαθημάτων του. Η απαιτούμενη μελέτη, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της εκμάθησης, μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια αρμονίου ή ηλεκτρικού πιάνου. Φυσικά, όταν ο σπουδαστής ξεπεράσει κάποιο επίπεδο εκμάθησης, η μελέτη θα απαιτεί πλέον τη χρήση πιάνου. Σε περίπτωση που ο σπουδαστής δεν έχει οποιοδήποτε από τα ανωτέρω όργανα στο σπίτι του, το ωδείο μας προσφέρει τη δυνατότητα της μελέτης πιάνου εντός των εγκαταστάσεών μας, σε καθορισμένες εκ των προτέρων ώρες και ημέρες.

Τόσο το πιάνο όσο και το αρμόνιο είναι όργανα πληκτροφόρα και πολυφωνικά. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να παράγουν ταυτόχρονα πολλούς μουσικούς ήχους (φθόγγους) μέσω της πιέσεως των πλήκτρων. Στο πιάνο, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχουν τα πλήκτρα, ο σπουδαστής μετά από τα πρώτα 2-3 έτη σπουδών θα πρέπει να αναπτύξει μια τεχνική που θα του επιτρέπει να παίζει – εάν το μουσικό κομμάτι που έχει επιλέξει, το απαιτεί – γρήγορα και δυνατά χωρίς να κουράζονται τα χέρια του. Στο αρμόνιο αυτή η ιδιαίτερη τεχνική δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί, αφού τα πλήκτρα είναι πολύ μαλακά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σπουδαστής του αρμονίου δεν μπορεί να παίξει πιάνο αφού θα κουραστούν τα χέρια του, ενώ ένας σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου μπορεί να παίξει αν χρειαστεί ή θέλει, αρμόνιο. Στο πιάνο η έκταση του κλαβιέ (δηλ. το σύνολο των πλήκτρων) είναι 88 πλήκτρα. Στο αρμόνιο, η έκταση είναι συνήθως πολύ μικρότερη. Από την άλλη μεριά, το ρεπερτόριο στα μαθήματα πιάνου είναι σπουδαίο και αστείρευτο, αφού ένα πλήθος συνθετών έχουν γράψει και γράφουν έργα για πιάνο που αποτελούν πραγματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας.

Για τα μαθήματα πιάνου τα έτη φοίτησης είναι: 11 έτη για το πτυχίο ή 12 έτη για την απόκτηση διπλώματος. (το πτυχίο πιάνου είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής που παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, ενώ με το δίπλωμα πιάνου που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο αυτοί τίτλοι σπουδών είναι κρατικά αναγνωρισμένοι). Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις. Αναλυτικά οι τάξεις είναι οι παρακάτω:

• Α Προκαταρκτική
• Β Προκαταρκτική
• Α Κατωτέρα
• Β Κατωτέρα
• Γ Κατωτέρα
• Α Μέση
• Β Μέση
• Γ Μέση
• Α Ανωτέρα
• Β Ανωτέρα
• Γ Ανωτέρα

Ο σπουδαστής που βρίσκεται στην Γ ανωτέρα και με την προϋπόθεση ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπονται για το πιάνο, έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει πτυχίο πιάνου, ή να παρακολουθήσει ακόμα μία τάξη (Δ ανωτέρα) ώστε να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει δίπλωμα πιάνου. Στην περίπτωση που αποκτήσει πτυχίο και επιθυμεί να αποκτήσει δίπλωμα, θα χρειαστεί προετοιμασία για το δίπλωμα τουλάχιστον για 2 σχολικά έτη μετά την απόκτηση πτυχίου.

Για την διδακτέα ύλη στο πιάνο όλων των τάξεων (προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση, ανωτέρα) καθώς και για την ύλη των προαγωγικών εξετάσεων (από προκαταρκτική σε κατωτέρα, από κατωτέρα σε μέση και από μέση σε ανωτέρα) και των απολυτηρίων εξετάσεων (πτυχίο, δίπλωμα), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο πιάνο και ύλη για τις εξετάσεις πιάνου. Φυσικά, η διδακτέα ύλη δεν περιορίζεται, ούτε και εξαντλείται στα προβλεπόμενα. Αντιθέτως, λαμβάνεται υπόψη και η επιθυμία του σπουδαστή σε δικές του επιλογές κομματιών, τα οποία μπορεί να μελετά ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη ύλη.

Η ύλη του πιάνου όπως και σε κάθε άλλο μάθημα, προσδιορίζει το επίπεδο των γνώσεων και την εξέλιξη των σπουδών.
Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν πρακτικά να μελετηθεί όλη η ύλη που αναγράφεται, αλλά θα πρέπει να γίνει επιλογή από τον διδάσκοντα και πάντα σε συνεργασία με τον σπουδαστή, προκειμένου να ξεπεραστούν οι τεχνικές και ερμηνευτικές δυσκολίες. Όσο περισσότερη ύλη απαιτείται για την τάξη του σπουδαστή, τόσο μεγαλύτερο ρεπερτόριο, γνώση και εμπειρία θα αποκτήσει.

Η ηλικία σας είναι θαυμάσια για να ξεκινήσετε οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Το μόνα στοιχεία που θα χρειαστείτε για να συνεχίσετε τα μαθήματα στο πιάνο, είναι η αγάπη για τη μουσική και το πιάνο και η όρεξη για μελέτη.

Τα έτη φοίτησης στο πιάνο δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις και να καταταχτεί μέχρι και την Β΄ ανωτέρα (αν έχει τις γνώσεις). Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ύλη του πιάνου για να βρείτε το επίπεδό σας.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα πιάνου και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών στο πιάνο (πτυχίο πιάνου ή δίπλωμα πιάνου). Αυτά είναι:

• Θεωρία Α’ έτος και σολφέζ Α’ έτος
• Θεωρία Β’ έτος και σολφέζ Β’ έτος 
• Θεωρία Γ’ έτος και σολφέζ Γ’ έτος
• Αρμονία Α’ έτος και σολφέζ Δ’ έτος
• Αρμονία Β’ έτος και σολφέζ Ε’ έτος
• Αρμονία Γ’ έτος και σολφέζ ΣΤ’ έτος
• Ιστορία της μουσικής (2 έτη)
• Μουσική Δωματίου (3 έτη)
• Διεύθυνση χορωδίας (1 έτος)
• Πρίμα βίστα (2 έτη και από δευτέρου έτους της Ανωτέρας σχολής του πιάνου)
• Μορφολογία (1 έτος)
• Πρακτικό διδασκαλείο

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8678239 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος