Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Οι ρίζες της Βυζαντινής μουσικής βρίσκονται στους Αρχαίους Έλληνες, αλλά άνθισε στο Βυζάντιο και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Γύρω στα τέλη του 7ου αιώνα η Βυζαντινή μουσική άκμασε με τον Ρωμανό τον Μελωδό.

Γενικές πληροφορίες για μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής:

Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216)

Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης ή εξ αποστάσεως (e-learning)

Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 8 έως και άνω των 60 ετών

Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής)

Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα.Τα 40 λεπτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο εικοσάλεπτα (δηλαδή αν επιθυμεί ο σπουδαστής, μπορεί να έρχεται στο Ωδείο δύο φορές την εβδομάδα από 20 λεπτά της ώρας)

Κρατικός τίτλος σπουδών (πτυχίο ή δίπλωμα)

Οικονομικές πληροφορίες για τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής:

Εγγραφή: 35 €
Δίδακτρα (για το Α έτος σπουδών): Μόνο 50 € τον μήνα

Με την εγγραφή σας λαμβάνετε εντελώς δωρεάν

Με την εγγραφή σας, σας κάνουμε ΔΩΡΟ ένα σακίδιο πλάτης με θήκη για laptop, στυλό, μολύβια και μπλοκ 50 φύλλων με πεντάγραμμα!

Παρουσίαση μαθήματος:

Η Βυζαντινή μουσική είναι η μουσική της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας. Όλοι οι ύμνοι της Εκκλησίας βασίζονται και στηρίζονται στη Βυζαντινή μουσική.

Οι ρίζες της Βυζαντινής μουσικής βρίσκονται στους Αρχαίους Έλληνες, αλλά άνθισε στο Βυζάντιο και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Γύρω στα τέλη του 7ου αιώνα η Βυζαντινή μουσική άκμασε με τον Ρωμανό τον Μελωδό.

Στην περίοδο των Βυζαντινών χρόνων υπήρξαν σπουδαίοι και αξιόλογοι υμνογράφοι της Βυζαντινής μουσικής όπως ο Κοσμάς ο Μελωδός, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Θεόδωρος ο Στουδίτης, η Κασσιανή Μοναχή και πολλοί άλλοι.

Συχνές ερωτήσεις:

Για τα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής τα έτη φοίτησης είναι 5 για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις. Η ιδιαιτερότητα στο μάθημα της Βυζαντινής μουσικής για τους υποψήφιους των απολυτηρίων εξετάσεων, είναι ότι για να διεκδικήσουν τον τίτλο σπουδών (πτυχίο Βυζαντινής μουσικής ή δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής) πρέπει να έχουν απολυτήριο Λυκείου. Ο σπουδαστής που βρίσκεται στο Ε έτος (τελευταίο έτος) και με την προϋπόθεση ότι έχει παρακολουθήσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα που προβλέπονται για τη Βυζαντινή μουσική, έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος στις απολυτήριες εξετάσεις ως υποψήφιος για να αποκτήσει πτυχίο Βυζαντινής μουσικής ή δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής. Στην περίπτωση που αποκτήσει πτυχίο και επιθυμεί να αποκτήσει δίπλωμα, θα χρειαστεί προετοιμασία για το δίπλωμα τουλάχιστον για 2 σχολικά έτη μετά την απόκτηση πτυχίου.

Για την διδακτέα ύλη στη Βυζαντινή μουσική όλων των τάξεων (Α, Β, Γ, Δ, Ε έτος), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στη Βυζαντινή μουσική

Ασφαλώς και μπορείτε να παρακολουθήσετε εντατικά μαθήματα Βυζαντινής μουσικής. Μπορείτε μάλιστα  να προετοιμαστείτε από τώρα για τις κατατακτήριες εξετάσεις του ερχόμενου Οκτωβρίου, ώστε αν το επιτρέψουν οι γνώσεις σας, να δώσετε κατατακτήριες για το 5ο έτος (που είναι και το τελευταίο έτος σπουδών), προκειμένου να είστε υποψήφιος κατά την ίδια σχολική χρονιά για τις απολυτήριες (πτυχιακές) εξετάσεις.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν τίτλο σπουδών (πτυχίο Βυζαντινής μουσικής ή δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής). Αυτά είναι:

• Θεωρία Α’ έτος και σολφέζ Α’ έτος
• Θεωρία Β’ έτος και σολφέζ Β’ έτος
• Θεωρία Γ’ έτος και σολφέζ Γ’ έτος

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8678239 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος