Η ιστορία και κατασκευή της ηλεκτρικής κιθάρας
Η ηλεκτρική κιθάρα είναι έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο και επειδή χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες δεν έχει ηχείο για την παραγωγή του ήχου της. Στο κυρίως σώμα της ηλεκτρικής κιθάρας υπάρχουν τοποθετημένα ποτενσιόμετρα για να ρυθμίζει ο κιθαριστής την ένταση και την τονικότητα. Σήμερα, η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τις μοντέρνες ορχήστρες, διότι λόγω του ενισχυμένου ήχου μέσω των ηλεκτρομαγνητών, καταφέρνει να ξεχωρίζει με πρωταγωνιστικό αρκετές φορές ρόλο. Μπορεί να υποστηρίξει πολλά είδη μουσικής όπως ποπ, ροκ, Jazz, Latin, soul, funk, blues κ.ά. Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιείται ακόμα και στην Ελληνική λαϊκή, ή παραδοσιακή μουσική.
Η ηλεκτρική κιθάρα σχεδιάστηκε αρχικά από κατασκευαστές. Ο Les Paul (Lester William Polsfuss, αμερικανός jazz και country κιθαρίστας και τραγουδοποιός) ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν να πειραματίζονται με μικρόφωνα που έβαζαν στην κιθάρα, προκειμένου να ενισχύσουν τον ήχο της.
Η πρώτη ηλεκτρικά ενισχυόμενη συμπαγής (με συμπαγές σώμα και όχι κούφιο όπως οι ακουστικές) κιθάρα εφευρέθηκε από τον George Beauchamp το 1931, η αποκαλούμενη “τηγάνι” (Frying Pan). Ήταν μια ηλεκτρική χαβανέζικη κιθάρα που παιζόταν οριζόντια στα πόδια. Η εμπορική παραγωγή ξεκίνησε το 1932 από την Ro-Pat-In Corporation (Electro-Patent-Instrument Company Los Angeles), συνεταιρισμό των George Beauchamp, Adolph Rickenbacker και Paul Barth. Η ανάγκη της μεγαλύτερης σε ένταση ήχο κιθάρας έγινε επιτακτική την εποχή των Big-bands, και ειδικότερα όταν η κιθάρα έπρεπε να συναγωνιστεί τα χάλκινα πνευστά.
Οι πρώτες ηχογραφήσεις με ηλεκτρική κιθάρα έγιναν από μουσικούς της Χαβανέζικης μουσικής.
Ο Leo Fender[1], πρώην επισκευαστής ραδιοφώνων, εισήγαγε μια ηλεκτρική κιθάρα το 1950.
Η πρώτη παραγωγή και εμπορική διάθεση ηλεκτρικής κιθάρας της εταιρείας Gibson έγινε το 1936 με το μοντέλο ES-150, όπου το ES σήμαινε electric Spanish και το 150 την τιμή αγοράς της (150 δολάρια), ενώ το 1952 εισήγαγε ένα μοντέλο υπογεγραμμένο από τον γνωστό κιθαρίστα Les Paul.
Διάσημοι ηλεκτρικοί κιθαρίστες της εποχής υπήρξαν οι Eddie Long, Freddie Green, Charlie Christian κ.α. Επίσης, ο Γάλλος τσιγγάνος Django Reinhardt (του οποίου μεγάλος θαυμαστής υπήρξε και ο Les Paul), ο οποίος το 1928 και λόγω πυρκαγιάς στο τροχόσπιτό του υπέστη σοβαρά εγκαύματα και έχασε δύο δάχτυλα από το αριστερό του χέρι. Μετά από 2 χρόνια εξάσκησης έμαθε να παίζει με τα υπόλοιπα 3 και ακολούθησε μια λαμπρή καριέρα.
Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8678239 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε