Η Θεραπευτική Μουσική
Στην αρχαία Ελλάδα, αναγνώριζαν την επίδραση των αρμονικών ήχων στην ψυχική και φυσική υγεία του ανθρώπου, καθώς με τον όρο «υγεία»[1] εννοούμε την αρμονική συνύπαρξη και λειτουργία όλων των στοιχείων που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα και που διακόπτονται βιαίως με την εμφάνιση κάποιας ασθένειας.
Ο Αθηναίος όπως και ο Θεόφραστος μεταχειρίζονταν τους λεγόμενους «αρμονικούς ήχους» ακόμα και για την θεραπεία των ρευματισμών. Ειδικά ο Αθηναίος αναφέρει την περίπτωση ενός αυλητή που θεράπευσε μόνος τους πόνους του ποδιού του, παίζοντας μόνος του κοντά στο πονεμένο του μέρος μεταδίδοντας του έτσι την αρμονία που είχε διαταραχθεί στο σημείο εκείνο.
Έχει παρατηρηθεί πως γενικώς η μουσική επιδρά στους ανθρώπους. Κάποιοι όταν ακούνε την κατάλληλη μουσική κλαίνε, ενώ άλλοι ξεχνούν τον πόνο και την λύπη τους. Είναι γνωστό πως ο Σίλλερ, ήταν τόσο ευάλωτος στην μουσική που είτε αρρώσταινε, πονούσε, στενοχωριόταν, είτε αισθάνονταν ευεξία, χαρά, ενθουσιασμό, αναλόγως της μουσικής που άκουγε!
Λαμπρό αποτελεί το παράδειγμα του Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου του Ε΄, που υπέφερε από ψυχική ασθένεια[2]. Όταν δοκίμασαν τα πάντα και αφού απέτυχαν, κατέφυγαν στην μουσική. Ζήτησαν τότε από έναν διάσημο τραγουδιστή της εποχής εκείνης τον Φαρινέλλι κάθε πρωί να τραγουδά κάτι εύθυμο και ωραίο μπροστά στον Βασιλιά. Μετά από μερικές μόλις ημέρες, ο Βασιλιάς άρχισε να αποκτά πάλι επαφή με το περιβάλλον, μέχρι που επήλθε πλήρως η ίασή του!
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στις μέρες μας με την χρήση της μουσικής, που επαναφέρει την χαμένη ηρεμία στον οργανισμό, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα την θεραπεία της αϋπνίας, με ανάλογα αποτελέσματα που επιφέρει η φαρμακευτική αγωγή. Ποιος δεν έχει άραγε ακούσει μουσική τη νύχτα, προκειμένου να τον πάρει ο ύπνος όταν νιώθει έντονο εκνευρισμό; Ειδικά σε νευρώσεις και ψυχωτικές καταστάσεις έχει επισημανθεί στατιστικά ότι η μουσική δρα θετικώς.
Ένα ακόμα παράδειγμα που αναφέρεται και στην ιστορία, είναι η περίπτωση του Ολλανδού ζωγράφου Ούγκω Φαν Ντερ Γκόες που υπέφερε από δυνατές νευρικές κρίσεις, που με την πάροδο του χρόνου γίνονταν χειρότερες. Για να διασώσει την φήμη του, αποσύρθηκε το 1475 σε ένα Μοναστήρι έξω από τη Γάνδη, απελπισμένος ότι σιγά σιγά θα κυριευθεί από τις κρίσεις αυτές και δεν θα επανέλθει ποτέ. Ο Ηγούμενος του Μοναστηριού, τον υποχρέωνε να σηκώνεται το πρωί και να ακούει την χορωδία της μονής, που θεωρούνταν τότε μια από τις καλύτερες. Οι μαγευτικές φωνές των μοναχών σε συνδυασμό με το μυστηριακό περιβάλλον της μονής και την απόλυτη ηρεμία του τοπίου, οδήγησαν τον Ολλανδό ζωγράφο να θεραπευθεί πλήρως!
Ίσως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός πως πολλοί ιατροί αγαπούν τη μουσική, αλλά και πολλοί νέοι που αγαπούν τη μουσική, σπουδάζουν τελικώς ιατρική. Σήμερα Αμερικανικές κλινικές έχουν εισαγάγει τις ευεργετικές δυνάμεις της μουσικής εντός του θεραπευτικού τους προγράμματος. Έτσι μαζί με τις ειδικές διατροφικές οδηγίες (δίαιτες), τις λουτροθεραπείες, ηλιοθεραπείες, τα θερμά λουτρά (spa) έχει μπει ισάξια και η λεγόμενη μουσικοθεραπεία.
Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8678239 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε