Σχολή τραγουδιού

Σκοπός των μαθημάτων τραγουδιού (για σπουδαστές άνω των 16 ετών), είναι η επαγγελματική ετοιμότητα των σπουδαστών ύστερα από την αποφοίτησή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαθήματα τραγουδιού  απευθύνονται μόνο σε σπουδαστές με επαγγελματικές επιδιώξεις, αλλά ότι το επίπεδο των γνώσεων που αποκτούν, είναι ικανό να τους οδηγήσουν εάν το επιθυμούν σε επαγγελματικά μονοπάτια.

Γενικές πληροφορίες για τα μαθήματα τραγουδιού:

Τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων: Αθήνα (Πατησίων 216)

Τρόπος παρακολούθησης των μαθημάτων: Δια ζώσης

Ηλικία έναρξης των μαθημάτων: Από 16 έως και άνω των 60 ετών

Είδος μαθήματος: Τα μαθήματα τραγουδιού είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής)

Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια στα μαθήματα τραγουδιού για το Α΄ έτος σπουδών, είναι 40 λεπτά της ώρας την εβδομάδα

Τίτλος σπουδών: Εκδίδεται πιστοποιητικό σπουδών με την προϋπόθεση ότι ο σπουδαστής έχει ολοκληρώσει τη φοίτηση στα μαθήματα τραγουδιού, στα προβλεπόμενα υποχρεωτικά μαθήματα και έχει περάσει επιτυχώς τις απολυτήριες εξετάσεις.

Οικονομικές πληροφορίες για τα μαθήματα τραγουδιού:

Εγγραφή: 35 €
Δίδακτρα (για το Α έτος σπουδών): Μόνο 50 € τον μήνα

Με την εγγραφή σας λαμβάνετε εντελώς δωρεάν

Με την εγγραφή σας, σας κάνουμε ΔΩΡΟ ένα σακίδιο πλάτης με θήκη για laptop, στυλό, μολύβια και μπλοκ 50 φύλλων με πεντάγραμμα!

Παρουσίαση μαθήματος:

Τραγούδι ορίζουμε συγκεκριμένη φόρμα μουσικής γραφής, για φωνή και συνοδεία οργάνου ή οργάνων. Άλλες φορές η συνοδεία απουσιάζει και τότε μιλάμε για a cappella τραγούδι. Το τραγούδι τυπικά γράφεται πάνω σε στίχους, πολύ συχνά με ομοιοκαταληξία. Ένα τραγούδι μπορεί να γραφτεί για σόλο φωνή, για δύο φωνές (duet), για τρείς ή και περισσότερες.

Το τραγούδι διακρίνεται σε πολλές κατηγορίες, ανάλογα με τα κριτήρια που κάθε φορά χρησιμοποιούμε (περιεχόμενο, φόρμα, στύλ, ιστορική περίοδος). Στη σύγχρονη τραγουδοποιΐα, η φόρμα του τραγουδιού αποτελείται κυρίως από δύο ή περισσότερα επαναλαμβανόμενα, ανακυκλούμενα μέρη και έχει μικρή χρονική διάρκεια. Τα βασικότερα στοιχεία του είναι το κουπλέ (γαλλ: couplet) και το ρεφραίν (γαλλ: refrain).

Μια τυπική δομή σύγχρονου τραγουδιού μπορεί να αποτελείται από: Εισαγωγή (introduction ή intro). Εισάγει τον ακροατή στην ατμόσφαιρα του τραγουδιού, άλλες φορές με κάποια πρωτότυπη μελωδία αποδιδόμενη από τη φωνή ή άλλο όργανο, άλλες φορές χρησιμοποιώντας την αρμονική αλληλουχία του ρεφραίν ή και εισάγοντάς το αυτούσιο ή και με άλλους πρωτότυπους τρόπους που σκοπό έχουν να προκαλέσουν την έκπληξη ή να τραβήξουν το ενδιαφέρον του ακροατή για περαιτέρω ακρόαση.

Τα μαθήματα τραγουδιού περιλαμβάνουν κομμάτια από διάφορα μουσικά είδη όπως ελαφρό, λαϊκό, ελαφρολαϊκό, ποπ, ροκ, έντεχνο, Ελληνικά ή ξένα κομμάτια, οπερέτες, musical κ.ά. Φυσικά η επιλογή του ρεπερτορίου στα μαθήματα τραγουδιού γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον σπουδαστή. Ειδικά για σπουδαστές μικρότερους των 16 ετών που γράφονται στα μαθήματα τραγουδιού, η επιλογή του ρεπερτορίου και των τεχνικών ασκήσεων είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με την ηλικία τους. Τα μαθήματα τραγουδιού είναι ατομικά (δηλ. στην αίθουσα είναι μόνο ο καθηγητής και ο σπουδαστής), περιλαμβάνουν ασκήσεις για την ανάπτυξη τεχνικής στην άρθρωση των λέξεων, τον ήχο και την αναπνοή, τοποθέτηση φωνής, εκπαίδευση σκηνικής παρουσίας και επιλογή ρεπερτορίου από τον ίδιο τον σπουδαστή.

Σκοπός των μαθημάτων τραγουδιού (για σπουδαστές άνω των 16 ετών), είναι η επαγγελματική ετοιμότητα των σπουδαστών ύστερα από την αποφοίτησή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαθήματα τραγουδιού  απευθύνονται μόνο σε σπουδαστές με επαγγελματικές επιδιώξεις, αλλά ότι το επίπεδο των γνώσεων που αποκτούν, είναι ικανό να τους οδηγήσει εάν το επιθυμούν σε επαγγελματικά μονοπάτια. Τα μαθήματα τραγουδιού γίνονται με και χωρίς μικρόφωνο. Αυτό συμβαίνει, διότι διαφορετικά αντιλαμβάνεται ο τραγουδιστής τη φωνή του χωρίς τη χρήση μικροφώνου και διαφορετικά με το μικρόφωνο και βέβαια για να μπορεί να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μιας “ζωντανής εμφάνισης” μπροστά σε κοινό ενός μικρού ή μεγαλύτερου χώρου.

Συχνές ερωτήσεις:

Το φωνητικό όργανο είναι το μόνο όργανο που επηρεάζεται τόσο έντονα από τις ανατομικές – βιολογικές αλλαγές του ανθρώπινου σώματος. Προτιμότερο λοιπόν είναι να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα τραγουδιού εφόσον έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφώνησης και η φωνή έχει διαμορφώσει την τελική της χροιά. Φυσικά μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα τραγουδιού, σπουδαστές κάθε ηλικίας άνω των 16 ετών, αφού η φωνή μπορεί να εξασκείται και να καλλιεργείται, μέχρι άνω της ηλικίας των 60 ετών.

Η φωνητική τοποθέτηση ή η τεχνική της φωνής είναι εκείνος ο τρόπος χειρισμού της φωνής, που δίνει τη δυνατότητα στον τραγουδιστή να αποδίδει τα μέγιστα με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια, δηλαδή να εκφράζεται μουσικά ελεύθερα, όπως τον ευχαριστεί και όπως απαιτεί το μουσικό είδος του τραγουδιού που ερμηνεύει κάθε φορά, χωρίς όμως να πιέζει ή να κακοποιεί το φωνητικό του όργανο.

Κάθε μουσικό κομμάτι, ανεξάρτητα από το είδος στο οποίο ανήκει, αποτελείται από εναλλαγές ηχητικών συχνοτήτων (φθόγγους), οι οποίες περιέχονται στο λεγόμενο διατονικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι για να “πιάνει” κάποιος τον τόνο, θα πρέπει να ταυτίζεται η φωνή του με τους φθόγγους που έχει επιλέξει ο συνθέτης του τραγουδιού και να προσαρμόζει τις συχνότητες των φθόγγων που τραγουδάει, με τις νότες της μουσικής κλίμακας που είναι γραμμένο το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε δεν έχουν φωνητικό χάρισμα, είτε δεν ξεχωρίζουν ακουστικά σωστά τις διαφορετικές συχνότητες του ήχου. Η μελέτη και η χρόνια εξάσκηση βοηθάει είτε στο να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό αυτή η τελευταία αδυναμία, είτε να εξελιχθεί – σε πολλές περιπτώσεις θεαματικά – μια φωνή η οποία από τη φύση της δεν θεωρείται χαρισματική.

Ένας ολοκληρωμένος τραγουδιστής πρέπει να είναι και ολοκληρωμένος μουσικός. Η μη προηγούμενη επαφή με την πράξη της μουσικής, δεν εμποδίζει σε τίποτα κάποιον να ξεκινήσει μαθήματα τραγουδιού, είναι όμως σίγουρο ότι στην πορεία η μουσική κατάρτιση θα βοηθήσει στην φωνητική εξέλιξη αλλά και στη συνεργασία μέσω καλής γνώσης της μουσικής γλώσσας. Το τραγούδι είναι το μέσον για μια ελεύθερη και ευχάριστη μουσική έκφραση, την οποία μπορούμε όλοι να αποκτήσουμε ανεξαρτήτως επαγγελματικού προσανατολισμού ή προηγούμενων μουσικών σπουδών.

Κάθε άνθρωπος έχει μια συγκεκριμένη γκάμα ηχητικών συχνοτήτων που μπορεί να παράγει και ονομάζεται έκταση της φωνής. Υπάρχουν τραγούδια τα οποία είναι με τέτοιον τρόπο γραμμένα, ώστε να μπορεί να τα τραγουδήσει σχεδόν ο καθένας από εμάς, αφού οι φθόγγοι που έχουν επιλεχθεί από τον συνθέτη δεν ξεπερνούν την έκταση επτά ή οχτώ φθόγγων, ενώ αντίθετα, υπάρχουν πολλά τραγούδια τα οποία απαιτούν από τη φωνή που θα τα τραγουδήσει μεγάλη έκταση, αφού περιέχουν μεγάλη ποικιλία συχνοτήτων. Το φωνητικό όργανο (ανθρώπινη φωνή) έχει κατασκευαστικά ορισμένες ιδιότητες και δυνατότητες όπως χροιά, έκταση, ένταση κ.ά. οι οποίες διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο. Η κατάλληλη τεχνική κατάρτιση βοηθά να αναπτυχθούν και να προβληθούν αυτές οι δυνατότητες, με σεβασμό πάντα στην ιδιαιτερότητα κάθε φωνής. Η έκταση λοιπόν διευρύνεται, πάντα μέσα στα πλαίσια των φυσικών δυνατοτήτων του κάθε τραγουδιστή.

Η φοίτηση στα μαθήματα τραγουδιού ολοκληρώνεται σε 4 έτη και καταλήγει σε πιστοποιητικό σπουδών. Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε, ότι τα έτη φοίτησης δεν είναι δεσμευτικά για τον σπουδαστή που έχει μεγάλη πρόοδο και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει υψηλότερη τάξη λαμβάνοντας μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Τα μαθήματα τραγουδιού είναι ατομικά (δηλαδή στην αίθουσα διδασκαλίας βρίσκεται μόνο ο διδάσκων καθηγητής και ο σπουδαστής) και έχουν διάρκεια για το Α΄ έτος, 40 λεπτά την εβδομάδα.

Ακόμα και αν κάποιος ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, χρειάζεται συνεχή εξάσκηση και συντήρηση της φωνής την οποία η καθημερινή επαγγελματική ενασχόληση δεν προσφέρει. Η διόρθωση τεχνικών ατελειών, οι οποίες παραβλέπονται συχνά και η διατήρηση της ευελιξίας, της έκτασης, της έντασης, του χρώματος και της λάμψης της φωνής, είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που αποκτώνται αποκλειστικά με τη συνεχή εκγύμναση και μελέτη. Το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων τραγουδιού στο Ωδείο Όπερα έχουν μόνο ένα στόχο: Να αποφασίσουν και οι πιο διστακτικοί να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Η ομορφιά και η αμεσότητα της εκφοράς του μουσικού λόγου, μπορεί να μην είναι προνόμιο των λίγων με το φυσικό χάρισμα, αλλά όλων όσοι έχουν την ανάγκη ενός εκφραστικού μέσου – και τι πιο εσωτερικό και προσωπικό από το ίδιο μας το σώμα, την ίδια μας τη φωνή.

Για τη διδακτέα ύλη στο τραγούδι όπως αυτό διδάσκεται στο Ωδείο Όπερα για όλα τα έτη σπουδών (Α, Β, Γ, Δ έτος) καθώς και για την ύλη των απολυτηρίων εξετάσεων (πιστοποιητικό σπουδών), ενημερωθείτε από την υποσελίδα μας με τίτλο: Διδακτέα ύλη στο τραγούδι και ύλη για τις εξετάσεις τραγουδιού.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι μια σειρά από μαθήματα τα οποία γίνονται παράλληλα και κατά τη διάρκεια της φοίτησης στα μαθήματα τραγουδιού και είναι υποχρεωτικά μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στο τραγούδι. Αυτά είναι:

• Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος
• Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος
• Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος
• Σκηνική παρουσία
• Υποχρεωτικό Πιάνο (μέχρι μέση σχολή) Α΄έτος
• Υποχρεωτικό Πιάνο (μέχρι μέση σχολή) Β΄έτος
• Ιστορία της μουσικής Α΄ έτος
• Ιστορία της μουσικής Β΄ έτος
• Διεύθυνση χορωδίας
• Πρακτικό διδασκαλείο

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι απαραίτητα μόνο για τους σπουδαστές που επιθυμούν να διεκδικήσουν πιστοποιητικό σπουδών στο τραγούδι ανεξάρτητα από το είδος του τραγουδιού που σπουδάζουν. Ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει το πιστοποιητικό σπουδών, θα σας είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθήσετε τα υποχρεωτικά μαθήματα διότι θα αποκτήσετε βαθύτερη γνώση στο αντικείμενο του τραγουδιού και της μουσικής γενικότερα.

Όπως σε όλες τις σπουδές, έτσι και στα μαθήματα τραγουδιού, η πρόοδος του σπουδαστή εξαρτάται από πλήθος παράγοντες, όπως η ικανότητά του να συγκεντρώνεται, η κλίση που πιθανώς έχει στο αντικείμενο που μαθαίνει, ο χρόνος που αφιερώνει για μελέτη και η ευκολία με την οποία κατακτά τα επίπεδα σπουδών. Τα 4 χρόνια φοίτησης που προβλέπονται στο τραγούδι είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση δεσμευτικά, αφού πολλοί σπουδαστές ανάλογα με το προφίλ τους (που αναφέραμε παραπάνω), μπορεί να χρειαστούν περισσότερα ή και λιγότερα χρόνια από την προβλεπόμενη διάρκεια σπουδών.

Επικοινωνήστε με το Ωδείο Όπερα Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8678239 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε για να συζητήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος